Kategoria artykułów:

Dzika Kuchnia

Syrop z kwiatów czarnego bzu

SKŁADNIKI:
  • 40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
  • sok z dwóch cytryn lub cytryny pokrojone w plasterki
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru2plus4 vlog40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
  • sok z dwóch cytryn lub cytryny pokrojone w plasterki
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień. Po zebraniu należy rozłożyć je na papierze i pozostawić na trochę, by wszystkie robaczki i żyjątka, mogły je opuścić. Następnie kwiaty obcinamy z zielonych części gałązek, nad garnkiem, w którym będziemy przygotowywać syrop. Sparzone cytryny kroimy na plasterki lub wyciskamy z nich sok i dodajemy do garnka z kwiatami bzu. W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, którą następnie zalewamy kwiaty bzu. Odstawiamy na 3-4 dni, od czasu do czasu mieszając. Zlewamy przez sito syrop do słoiczków czy butelek i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

:

fot. Rozalia Pleti

Syrop z kwiatów czarnego bzu to świetny dodatek do herbaty, wyśmienicie smakuje z wodą (na ciepło i na zimno). Pomaga w walce z przeziębieniem i grypą, łagodzi kaszel, wzmacnia układ odpornościowy.

Zielone smoothie z łąki

SKŁADNIKI:

  • liście pokrzyw
  • liście mniszka lekarskiego (mlecz)
  • jabłko
  • sok z pomarańczy
  • ewentualnie banan
  • woda

Chcesz przeczytać do końca?

Ten i setki innych artykułów są dostępne w subskrypcji.
Zdobądź dostęp do wszystkich treści, stań się częścią społeczności.
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

KREDA SKLEP