Kategoria artykułów:

Wielki Post dawniej i dziś

W tym roku, już w połowie lutego, Środą Popielcową rozpoczynamy Wielki Post. To okres przygotowania – poprzedzający święto, zaznaczony fioletowym kolorem szat liturgicznych. Tych czterdzieści dni przygotowuje nas do sprawowania szczytu liturgii całego roku, który stanowi Triduum Paschalne.

fot. Magdalena Lisak

Trochę historii

W pierwszych wiekach chrześcijaństwa Wielki Post trwał krócej (tydzień lub dwa), był za to bardzo surowy. Później znacząco się wydłużał – nawet do siedemdziesięciu dni. Ostatecznie papież Grzegorz Wielki w VI wieku ujednolicił praktykę wielkopostną, ustanawiając czterdziestodniowy okres postu przedwielkanocnego. Warto zaznaczyć, że do tego czasu nie wliczają się niedziele, które zawsze w Kościele były dniami radości.

Czterdziestodniowy post nawiązuje do czterdziestoletniej tułaczki Izraelitów do Ziemi Obiecanej, odnosi się też do okresu, który Jezus spędził na pustyni, zanim rozpoczął działalność publiczną. W tym czasie Jezus modlił się i pościł.

Mięsa i tłuszczów zwierzęcych nie spożywano przez cały okres Wielkiego Postu. W Środę Popielcową gospodynie wypalały nawet patelnie, garnki, by nie pozostał na nich najmniejszy ślad tłuszczu.

Do tego samego również i my jesteśmy zaproszeni podczas Wielkiego Postu.

Chcesz przeczytać do końca?

Ten i setki innych artykułów są dostępne w subskrypcji.
Zdobądź dostęp do wszystkich treści, stań się częścią społeczności.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

KREDA SKLEP